Dieta zilnica este un factor determinant in sanatatea noastra fizica si psihica. De aceea este esential sa consumam alimente cu vitamine si nutrienti, si exista una pe care Universitatea Harvard nu poate rata. „Ai puterea la capatul furculitei”, spune adesea psihiatrul nutritional Uma Naidoo , de la prestigioasa scoala de medicina a universitatii si autoarea cartii This is your brain on food , spune adesea.”). Iar colegii sai nu fac altceva decat sa sustina aceasta fraza.
Leguminoasele, hrana esentiala dupa Harvard
Mancarurile pe baza de leguminoase sunt una dintre cele mai sanatoase optiuni care pot fi consumate zilnic.
Dar, in orice caz, trebuie sa ai grija sa nu exagerezi cu grasimile. Prin urmare, lintea, fasolea, nautul, fasolea sau fasolea sunt produse care nu ar trebui sa lipseasca niciodata din nicio camara.
Instructorul clinic Monique Tello si Rano Polak , cercetator la Harvard Medical School, spun intr-un articol ca leguminoasele „sunt incredibil de hranitoare, bogate in proteine si fibre, sarace in grasimi si incarcatura glicemica ”.
Si au adaugat ca „o dieta bogata in leguminoase este legata de un risc mai mic de a dezvolta obezitate, diabet, hipertensiune arteriala si colesterol, boli de inima sau accident vascular cerebral ”.
Studii stiintifice asupra beneficiilor leguminoase
Profesionistii din domeniul sanatatii au apelat la un studiu care a inclus un spectru de peste 100 de persoane cu diabet zaharat de tip doi care au mancat o cana de leguminoase zilnic timp de trei luni.
Acest aliment reduce riscul de aparitie a bolilor de inima si a colesterolului rau.
Astfel, explica ei, au vazut cum greutatea lor corporala, grosimea taliei lor, zaharul din sange, colesterolul si nivelul tensiunii arteriale au fost reduse semnificativ, relateaza El Confidencial.
„Toate aceste imbunatatiri sunt impresionante si vorbim de fasole, nu de medicamente cu efecte secundare ”, au clarificat ei.
In plus, un al doilea studiu pe care l-au lansat a inclus mai mult de 550 de participanti cu o mare varietate de probleme medicale.
I s-a administrat o cana zilnic timp de zece saptamani si sa observat o scadere a tensiunii arteriale de 2,25 puncte in medie .
Dar a existat o a treia analiza, care in acest caz a luat 250 de persoane care au luat leguminoase in fiecare zi timp de trei saptamani si s-a obtinut o scadere de 8 puncte a colesterolului rau (LDL) .
Proprietatile leguminoaselor
Leguminoasele, ca si fasolea, sunt bogate in proteine vegetale, fibre, vitamine B, fier, acid folic, calciu, potasiu, fosfor si zinc, explica MedlinePlus, Biblioteca Nationala de Medicina din SUA.
“Sunt similare cu carnea in nutrienti, dar cu niveluri mai scazute de fier si fara grasimi animale. Proteinele ridicate si alti nutrienti din leguminoase le fac o optiune excelenta in locul carnii si produselor lactate”, se extinde portalul.
Pentru a fi mai precis, doar 1 cana (240 ml) de fasole neagra gatita va furniza 15 grame (g) de fibre , adica aproximativ jumatate din cantitatea zilnica recomandata pentru adulti, avertizeaza ei.
Un alt avantaj evidentiat de profesionisti este ca au un continut scazut de calorii, dar fibrele si proteinele lor provoaca o senzatie de satietate. Corpul foloseste carbohidratii din leguminoase incet, oferind energie constanta pentru organism, creier si sistem nervos, adauga Clinica Mayo.
La randul lor, contin antioxidanti care ajuta la prevenirea deteriorarii celulare si la combaterea bolilor si a imbatranirii.
In acelasi timp, consumul mai multor leguminoase ca parte a unei diete sanatoase poate ajuta la scaderea zaharului din sange si a tensiunii arteriale.