Consumul de avocado are beneficii pentru sanatatea cardiovasculara si digestiva. Cu toate acestea, aportul sau zilnic trebuie facut cu moderatie si in functie de nevoile nutritionale. Avocado este bogat in vitamine, minerale si grasimi sanatoase, motiv pentru care este consumat din ce in ce mai mult zilnic, si inclus in dietele de tip mediteranean. In plus, este un aliment versatil; Il poti gusta in micul dejun, salate si garnituri.
Cu toate acestea, consumul zilnic in cantitati exagerate poate provoca complicatii. Descopera cat de sanatos ar fi un avocado in farfuria ta in fiecare zi, dupa parerea specialistilor.
Ce se intampla cand mananci avocado zilnic?
Multi nutritionisti lauda beneficiile pentru sanatate ale avocado. Alimentele ar putea promova functiile sistemului cardiovascular si digestiv, pe langa faptul ca contribuie la satietate.
Potrivit diferitelor cercetari, consumul de avocado ar putea reduce riscul de a suferi de diferite afectiuni cardiovasculare, cum ar fi boala coronariana. De asemenea, ar reduce sansele de a dezvolta diabet, cancer de prostata si cataracte.
Pe de alta parte, uleiul de avocado, ca si uleiul de masline, este bogat in acizi grasi mononesaturati. Ele sunt eficiente in reducerea riscurilor asociate cu colesterolul total crescut si colesterolul LDL, cunoscut si sub denumirea de „colesterol rau”. Aceasta varianta de lipide se acumuleaza in artere, favorizand obstructia fluxului sanguin.
Cu toate acestea, continutul mare de grasimi al avocado pune sub semnul intrebarii, pentru unii, care sunt cantitatile zilnice recomandate.
Ce spun specialistii despre consumul zilnic de avocado?
Cu atatea beneficii, acest fruct trezeste interesul multor profesionisti de specialitate, asa cum este cazul dieteticianului si nutritionistul spaniol Cynthia Morillas Arauz. Expertul in nutritie sportiva sugereaza ca consumul zilnic poate fi benefic atata timp cat este facut cu moderatie si ajustat la nevoile calorice individuale.
Absolventa in Nutritie Umana si Dietetica de la Universitatea Complutense din Madrid, Morillas clarifica faptul ca avocado este esential pentru sanatatea digestiva, deoarece ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange stabil. Cu toate acestea, excesul ar putea duce la o crestere a consumului de calorii si la cresterea ulterioara in greutate.
In acelasi sens, nutritionistul Paloma Quintana face apel la bunul simt. El spune ca este un aliment foarte gustos, asa ca unii oameni ar putea fi tentati de exces si pot contribui la supraponderalitatea lor .
Exista si problema economica. David Katz, specialist in medicina preventiva si fondator al ONG-ului True Health Initiative , sugereaza ca costul consumului zilnic de avocado este foarte mare. Lintea si cerealele integrale sunt alternative bune, combinate cu nuci, masline si peste gras, pentru a obtine nutrienti similari.
Ce imi ofera un avocado?
Potrivit Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite, o portie de 100 de grame de avocado contine urmatoarele:
- Calorii: 160.
- Proteine: 2 g.
- Potasiu: 485 mg.
- Fibre alimentare: 6,7 g.
- Lipide totale: 14,7 g.
- Carbohidrati: 8,53 g.
Nivelul sau ridicat de potasiu, mai mare decat bananele in aceeasi proportie, contribuie la functia musculara si regleaza tensiunea arteriala. In plus, contine antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative. Fibrele, la randul lor, sunt importante pentru sanatatea digestiva si pentru satisfacerea apetitului.
Deci, exista vreun risc in a consuma avocado in fiecare zi?
Desi grasimile continute de acest fruct sunt sanatoase, un exces ar putea contribui la cresterea in greutate, datorita densitatii calorice. Avocado are aproape de doua ori mai multe calorii decat bananele, de trei ori mai multe decat merele si perele, pentru a cita exemple de alte fructe.
Potrivit Cynthia Morillas, grasimile din avocado sunt sanatoase, dar bogate in calorii. Poate favoriza cresterea in greutate daca nu este luata in considerare includerea sa in bilantul caloric general.
77% din caloriile din avocado provin din grasimi , iar cele mai multe sunt mononesaturate, cum ar fi acidul oleic. Acestea contribuie la sanatatea cardiovasculara si acesta este un motiv pentru care alimentele sa fie in dieta. Dar intotdeauna cu moderatie.
Conform cercetarilor:
- Fibrele ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.
- Consumul regulat reduce riscul de boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arteriala.
- Este o sursa de vitamina E, care ajuta la mentinerea sanatatii pielii si la reducerea imbatranirii premature.
- Contine antioxidanti, cum ar fi luteina si zeaxantina, care sunt benefice pentru sanatatea ochilor si pot reduce riscul de boli oculare legate de varsta.
Multi specialisti limiteaza aportul zilnic recomandat la o cincime din fructe, adica aproximativ 30 de grame.
Este esential ca avocado sa fie integrat intr-o dieta echilibrata. Niciun aliment nu completeaza o dieta de la sine .
Retete pentru a integra avocado in dieta ta
Avocado este un fruct cu o mare versatilitate in bucatarie: poate fi integrat in micul dejun, pranz si cine. Este popular ca dip (guacamole), ca ingredient in salate si ca topping pe paine prajita:
- Salate: se combina foarte bine cu ingrediente precum rosii, oua, naut si ceva peste (somon sau creveti). Pregateste o reteta cu piept de pui, salata verde, rosii cherry , coriandru si suc de lamaie.
- Burgeri: Amestecati quinoa fiarta, ceapa, avocado, usturoiul, pesmetul si piper negru pentru a forma burgeri vegani.
- Micul dejun: Este obisnuit sa se intinda pe paine prajita in timpul micului dejun. Se poate adauga pe un strat de crema de branza.
- Sos de paste: se mai poate amesteca intr-un blender cu branza proaspata, ceapa, usturoi, ardei iute verzi, coriandru, tomate si ulei de masline pentru a obtine un sos ideal pentru a insoti taiteii.
Avocado frecvent, dar nu zilnic
Consumul acestui fruct reprezinta multiple beneficii pentru sanatate, in timp ce acesta poate fi combinat in diferite moduri si in diferite momente ale zilei. Cu toate acestea, este important sa tineti cont de recomandarile specialistilor.
Nici un singur aliment nu este un panaceu pentru nutritie. In plus, atunci cand un produs ii inlocuieste pe altii, el ia locul optiunilor care ar putea oferi diferiti nutrienti.
Pentru a va bucura de beneficiile avocado, consumul ar trebui sa fie mai mic de un avocado intreg pe zi. Astfel, primesti componentele nutritive, dar limiteaza caloriile.